Vandaag geopend: 13:00 - 18:00

Italië

 

Krachtige topwijnen met een Italiaans design.

Italië en wijn zijn als geen ander onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al sinds de oudheid is Italië een land waar eten en wijn samengaan. Geen wonder dat de Italianen zoveel belang hechten aan de authenticiteit en kwaliteit van hun wijnen. Meer dan ooit richten de Italianen zich op de productie van kwaliteitswijnen van hun eigen unieke en dus alleen in Italië voorkomende druivensoorten.

Een kenmerkende streek is Puglia, liggend in de hak van de Italiaanse laars. Puglia stond van oudsher bekend als een streek waar enorme volumes aan wijn werden geproduceerd, vandaar ook de naam ‘wijnkelder van Europa’. De hedendaagse wijnboeren richten zich niet meer op de massa. Zij gebruikten hun kennis om over te stappen op krachtige topwijnen en maakten het geheel af met het bekend Italiaanse gevoel voor design. Dit geldt vooral voor het wijnhuis Epicuro. De wijngaarden liggen in het zuidelijke deel van Italië en op Sicilië. Het klimaat in deze regio is uitermate geschikt voor het produceren van zeer hoogwaardige wijnen. Dit resulteert, in combinatie met het Italiaanse gevoel voor design, in prachtige wijnen uit ‘La Bella Italia’.

Naast de bijzondere wijnen uit Puglia, bieden wij een breed scala wijnen aan uit overige Italiaanse wijngebieden als Sicilia, Abruzzo, Lazio, Toscana, Piemonte, Lombardia, Veneto, etc.

Het land van de frisse Prosecco

De Prosecco-wijn komt uit een gebied ongeveer 50 km ten noorden van de Italiaanse stad Venetië in de regio Veneto. Deze wordt gemaakt van de Prosecco-druif en vrijwel altijd volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. De methode houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de Prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.

Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt Prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. De wijn wordt ook in mixdrankjes en cocktails gebruikt. Zo is het de hoofdingrediënt van de Bellinicocktail.